Menj vissza   Tozo közösség > Hír > Body Building - Fitness
Regisztráció Blogok Súgó Tagjaink Mai üzenetek Keresés Mai üzenetek Jelöld a fórumokat olvasottnak

   Szerző

Béli
Admin
Hírek: 113
Összes olvasása
   Hír Kategóriák
   Felhasználói Menü
   Elhunyt a testépítés ősatyja, Joe Weider

Elhunyt Joe Weider, a testépítés legendás élharcosa, aki sokat tett azért, hogy a sportág világszerte népszerűvé váljon, és Arnold Schwarzenegger testépítő pályafutásának elindításában is fontos szerepet játszott.
   Teljes cikk / hír
Weider 93 esztendős korában szívelégtelenség következtében halt meg szombaton a Los Angeles-i San Fernando Valleyben lévő otthonában - közölte szóvivője, Charlotte Parker.

Schwarzenegger meleg szavakkal emlékezett meg egykori mentoráról és barátjáról, akinek halálhírét Twitterén és honlapján is kommentálta. „Ő volt a fitnesz keresztapja, aki mindannyiunkat azzal biztatott, hogy a testünk révén lehet belőlünk valaki. Ő tanított minket arra, hogy kemény munkával és edzéssel bajnokok lehetünk" - fogalmazott a később filmsztárrá, majd politikussá vált Schwarzenegger.
Joe Weider 2006-ban, amikor Arnold Schwartzeneggertől vett át életműdíjat a kaliforniai Muscle Beach-en
Fotó: Ringo Chiu

Weider, akinek fizikai adottságai figyelemre méltóak voltak, eredményes volt bodybuilderként, ám igazi hírnévre később, a sportág befolyásos gurujaként tett szert. Olyan magazinok segítségével népszerűsítette a testépítést, az egészség és a fitt életmód üzenetét a világban, mint a Muscle & Fitness, a Flex és a Shape. Schwarzenegger éppen a közelmúltban vállalta el a Muscle & Fitness és a Flex főszerkesztői posztját.
A sportág támogatására Weider több versenyt indított útjára: 1965-ben a Mr. Olympiát, amelyet 1980-ban követett annak női változata, a Ms. Olympia, majd 1995-ben a Fitness Olympia és 2003-ban a Figure Olympia.
Végig támogatta Schwarzeneggert, aki hétszer nyerte el a Mr. Olympia címet. „Minden sportban kell egy hős, és tudtam, hogy Arnold az" - mondta egyszer.
Schwarzenegger Weider hívására ment az Egyesült Államokba, ahol első filmszerepét is neki köszönhette a Hercules in New York című feledhető műben, ugyanis úgy mutatta be a producereknek, mint német Shakespeare-színészt.
A Kanadából származó Weider vékonydongájú kamaszként határozta el, hogy edzeni kezd, mert nem akart alul maradni a kisebbekre utazó zaklatókkal szemben. Először egy birkózóklubot választott ki, de onnan eltanácsolták a fizikuma miatt, így inkább vasúti fémhulladékokat emelgetett fáradhatatlanul. Kitartása meghozta eredményét, meghívták egy testépítő klubba.
Első bodybuilding versenyét 17 évesen nyerte, és nem sokkal később megindította első magazinját Your Physique címmel. A második világháború után öccsével megszervezték az első Mr. Canada versenyt Montrealban, és megalapították a Nemzetközi Testépítő Szövetséget.
Az elmúlt években Weider testépítő relikviái zömét az austini Texasi Egyetemnek ajándékozta, amely 2011-ben nyitotta meg a Testedzés Joe és Betty Weider Múzeumát.


Forrás: MTI, sportgeza.hu
   szerző:: Béli, at: 2013/03/25

tozo.hu © 2007 by Tozo.huMinden időpont GMT +2 alapján jelenik meg. A pontos idő 03:08.