Menj vissza   Tozo közösség > Hír > Táplálkozás - Táplálékkiegészítés
Regisztráció Blogok Súgó Tagjaink Mai üzenetek Keresés Mai üzenetek Jelöld a fórumokat olvasottnak

   Szerző

Gabcsika
Tozo.hu felhasználó
Hírek: 297
Összes olvasása
   Hír Kategóriák
   Felhasználói Menü
   Dr. Bakanek György -Étrend-kiegészítők szerepe az egészségmegőrzésben
A ma forgalomban levő étrend-kiegészítők piaca szinte áttekinthetetlen. A témában kevésbé járatos fogyasztók nem képesek eligazodni az egyre növekvő számú készítmények dzsungelében.
   Teljes cikk / hír
Étrend-kiegészítők szerepe az egészségmegőrzésben


A ma forgalomban levő étrend-kiegészítők piaca szinte áttekinthetetlen. A témában kevésbé járatos fogyasztók nem képesek eligazodni az egyre növekvő számú készítmények dzsungelében, mert a termékek minősége, hatékonysága és árfekvése rendkívül heterogén képet mutat és valójában igen kevés szakember tud szakszerű tanácsot adni mikor és hogyan fogyasszuk ezeket. Az étrend-kiegészítők használatának legfontosabb szempontja hasonlít az orvostudományban alkalmazott azon alapelvhez, amit még az ókori bölcsek fogalmaztak meg:” nem ártani”. A jó étrend-kiegészítő fő ismérvei a következők: rendelkezzen a szükséges szakhatósági engedélyekkel, minél kevesebb káros adalékanyagot tartalmazzon, a használati utasításban feltüntetett hatást kell produkálnia, fogyasztása legyen egyszerű, kiszerelése praktikus, íze kellemes, nem utolsó sorban pedig elérhető áron legyen kapható. Legalább ilyen fontos az az alapelv, hogy tudjuk, mire akarjuk használni és mit várunk tőle. Statisztikai felmérések szerint a lakosság nem e szerint az elvek szerint választ étrend-kiegészítőt, hanem a reklámra és a hirdetésekre figyel leginkább és a médiákban legtöbbet szereplő készítményeket igényli. Az étrend-kiegészítő nevében van az, hogy valamit kiegészít és nagyon fontos, hogy nem pótol, illetve nem helyettesíti az egészséges táplálkozást, a napi rendszeres fizikai aktivitást és a stressz-helyzetek megfelelő kezelését sem. Hiába akar valaki fogyasztószert vagy nyugtatót szedni, ha össze-vissza eszik mindent, nem sportol és este még alkohollal, kávéval vagy cigarettával mérgezi szervezetét.

Étrend-kiegészítőkre azonban még egészséges életmód mellett is szükség van, tekintettel arra, hogy élelmiszereink többségéből a modern mezőgazdaság és feldolgozóipar jelenlegi technológiai eljárásai miatt az esszenciális tápanyagok túlnyomó többsége hiányzik és a kapkodó, rohanó életmód mellett az emberek a szükséges vitaminokat és nyomelemeket nem a megfelelő mennyiségben viszik a szervezetükbe. Ez nem csak a felnőttekre, hanem a gyermekekre is vonatkozik, akik minden józan ráhatás ellenére rendkívül egyoldalúan táplálkoznak. Különösen az őszi-tavaszi időszakban ajánlott minden korosztálynak az antioxidánsok, vitaminok és nyomelemek rendszeres szedése, melyek közül az A, C és E vitamin, a nyomelemeket is tartalmazó vitamin komplexumok, felnőtteknél a Q10, és különösen a nőknél, illetve leányoknál a vaskészítmények, a kalcium illetve magnézium használatának van kiemelt jelentősége. A mindennapok rohanásában az egyszerű alkalmazhatóság alapvető követelmény, ezért népszerűek a filmtabletták és a szénsavmentes ásványvízben feloldható pezsgőtabletták, melyek akár egy kis táskában is elférnek, munkahelyre, utazásokra is magunkkal vihetők, takarékos helykihasználásuk és árfekvésük miatt népszerűek. Nem elhanyagolható emellett környezetvédelmi szerepük sem, hiszen nem terhelik a környezetet a kiürült műanyag palackokkal.

Az egészséges életmód szabályainak betartása, a káros szenvedélyek mérséklése, illetve elhagyása és jó minőségű étrend-kiegészítők szakszerű fogyasztása az alapja a jó közérzetnek és a hosszú távú kiemelkedő teljesítménynek.Dr. Bakanek György


orvos és életmód szaktanácsadó
   szerző:: Gabcsika, at: 2008/04/10

tozo.hu © 2007 by Tozo.huMinden időpont GMT +2 alapján jelenik meg. A pontos idő 21:31.