Menj vissza   Tozo közösség > Hír > CIKKEK
Regisztráció Blogok Súgó Tagjaink Mai üzenetek Keresés Mai üzenetek Jelöld a fórumokat olvasottnak

   Szerző

Gabcsika
Tozo.hu felhasználó
Hírek: 297
Összes olvasása
   Hír Kategóriák
   Felhasználói Menü
   Karácsonyi lakásdekorációk – 3-féle stílusban
Varázsold az ünnep hangulatát otthonodba! Akár a könnyed, akár az elegáns stílus kedvelője vagy, a bemutatott három variáció között biztosan megtalálod a neked tetszőt, ami a lakásodhoz leginkább passzol.
   Teljes cikk / hír
Északi stílus – skandináv karácsony


A csendes és puritán skandináv otthonokat karácsonykor gyertyafény világítja be, és édes illatú virágokkal, valamint egyszerű piros és fehér díszekkel vannak tele.

Az északi karácsonyi stílus üdítően nélkülözi a cicomát – tökéletes ellenpontja az egyre üzletszerűbbé váló ünnepnek. A hangsúly azon van, hogy fényt és melegséget vigyünk otthonunkba az év azon szakában, amikor a nappalok rövidek, a tavasz pedig még nagyon távolinak tűnik.

Varázslatos, felemelő látványt nyújtanak az ablakba helyezett gyertyák. Az emeleti ablakokat gyakran csillagokkal díszítik, a bejárati ajtót pedig szalmakoszorúval.

Egyszerűségüknek köszönhetően általában a skandináv otthonok minden szegletében megtalálhatók a díszek, nem csak a „nyilvános” pontokon, mint az előszobában vagy a nappaliban. Az egész házban, a lépcsőfordulókban és a vendégszobákban is elhelyezik a kézzel készült díszeket és a nagy tál csodálatosan finom illatú jácintot vagy a megkapó amarilliszt. Sok családban van különleges karácsonyi terítőkészlet, amely generációról generációra öröklődik, és amelyet minden évben elővesznek. Vannak, akik még odáig is elmennek, hogy hétköznapi függönyeiket karácsonyi hangulatú piros-fehérekre cserélik.
Némelyik családban külön karácsonyi teríték is van, amelyet minden decemberben elővesznek. A szalvéták és a terítők általában fehérek, piros hímzésselA csupasz gallyakból és fényes, piros bogyókból álló asztaldíszt fából készült angyalkák, csillagok és szívek díszítik


A legtöbb északi stílusú díszben talán az a legszebb, hogy otthon, a családdal is elkészíthetjük őket. A diófüzérek, papírból kivágott csillagok, hópelyhek és apró, ruhacsipeszből készült tündérkék és Mikulások könnyen elkészíthetők egy kellemes délutánon, ollóval és ragasztóval felszerelkezve a konyhaasztalnál. Különösen a mézeskalács a nagy kedvenc a díszek között; a skandináv országokban a fán is gyakran mézeskalács szívek, angyalkák és csillagok lógnak. Szinte minden házban látható ez idő tájt egy művészien díszített mézeskalács ház is.

A szalmabábokból álló karika igazi hagyományos skandináv dísz; nemzedékről nemzedékre hagyományozódik
Az északi karácsony középpontjában az otthoni varázs áll, így ha saját magunk készítjük el a terítőt és a szalvétákat, vagy magunk díszítjük a boltban vásároltakat, azzal tökéletesen követjük a skandináv karácsonyi hagyományokat. Az északias karácsonyi stílus azt igazolja, hogy a kevesebb több – egy igazi, illatos, egyszerű, házi készítésű díszekkel megrakott fenyőfa, az illatozó fehér virágok, a piros bogyók és a meleg gyertyafény varázslatos hangulatot kölcsönöz az otthonunknak.
Modern karácsony


Bár tészta az alapanyaguk, ezek a kis töltött linzereket ünnepi gyertyatartók. Ha többet helyezünk belőlük az asztalra, és meggyújtjuk a színes gyertyákat is, elbűvölő és szokatlan díszt alkotnakHa a karácsonyra gondolunk, talán nem éppen a rikító rózsaszín és az élénkkék jut eszünkbe, azonban mégis ideális színek, ha ráununk a hagyományosabb díszekre. Jó érzékkel használva az élénk színek a karácsonyt nemcsak ünnepivé, de stílusossá és elegánssá is teszik.

Ha már elhatároztuk, hogy száműzzük a hagyományos karácsonyi színeket, ráébredünk, hogy semmi sem szab korlátot a lehetőségeinknek. Azért néhány szabályt észben kell tartani – végül is ha az élénk, merész színekben szabad utat engedünk is magunknak, az ízlés és a stílus nem szorulhat háttérbe. A sok szín felhasználásának kulcsa, ha tónusokban gondolkodunk (erős vagy tompább, telt vagy pasztellszínek), majd egyet-kettőt kiválasztunk, és csak azokhoz ragaszkodunk.

A sötét színek csodálatos, drámai hatást keltenek elütő, élénk színekkel, mivel kontrasztjai egymásnak, és ha tompább árnyalatokat használunk együtt, a hatás rafinált és kifinomult lesz. Ám ha véletlenszerűen válogatjuk össze a színeket, és egyik sem hangsúlyos, a látvány nem lesz harmonikus.

A vidám, tarka, rágógumiszínekben lógó plexidíszek a házilag készített selyempapír hópelyhektől és karácsonyfáktól kapnak ünnepi hangulatot
Az élénk színű fadíszeknek megvan az az előnyük, hogy bármilyen stílusú – hagyományos vagy modern – karácsonyfán jól mutatnak. A fa alatt sorakozó ajándékokat burkolhatjuk merész geometriai mintás (csíkos vagy pöttyös)csomagolópapírba, de talán még jobb, ha egyszerű, élénk hatású selyempapírt választunk, majd a csomagokat színpompás, kontrasztos szalagokkal díszítjük.

Csodálatosan mutatnak az élénk színű karácsonyi zoknik is, s a kandallóra függesztve a merészen modern és élénk dekoráció központi elemévé válhatnak.
Manapság már óriási a választék a kifinomult, keleties minilámpásokból, amelyek lenyűgöző hatást keltenek a polcokra aggatva vagy a mennyezetről lógatva. Ezek a fények különösen jól mutatnak a konyhában, amelyről amúgy gyakran megfeledkezünk a karácsonyi díszítés közben.

Ezek a keleties lámpások hajlított drótvázra rögzített, élénk színű, kézzel készült, flitterekkel és csillámokkal ékesített papírból készültek
Ha színekben pompázó, pezsgő karácsonyi hangulat mellett döntünk, könnyedén igazíthatjuk bármilyen jellegű otthonhoz. Mind nekünk, mind vendégeinknek jót tesz egy kis karneváli színkavalkád, főként, ha fagyos helyen ünneplünk.


Fémfenyő: Nem feltétlenül kell fát vásárolnunk. A hagyományos fa szoborszerű alternatíváját két fenyő alakúra hajlított armatúrából is elkészíthetjük, amelyeket aztán a megfelelő szögben rögzítünk. A „fa” díszítéséhez nem is kell más, csak néhány színes gömb, amelyet hosszú, vékony dróttal vagy színes szalaggal függeszthetünk fel. A merész, ragyogó csíkos gömbök tökéletes fadíszek a színesebb és modernebb karácsonyi dekorációhoz.Fehér karácsony


A kopár ágú fenyő tökéletes választás a buzgó újrahasznosítók és a minimalisták számára. Ezt a fenyőt lecsupaszítottuk és fehérre fújtuk, majd alsó ágait zúzmarás gallyakkal egészítettük kiFehéret a fehérre halmozva egy kis téli varázst lophatunk az otthonunkba karácsonykor. Tökéletes megoldást nyújt a modern lakásbelső díszítésére, ahol a hagyományos dekoráció oda nem illőnek tűnhet.

Ha az elkerülhetetlen karácsonyi előkészületeket mindig inkább nyűgnek, mint örömnek találtuk, akkor talán épp arra van szükségünk, hogy száműzzük a hagyományos díszeket valami könnyedebb, ragyogóbb és modernebb kedvéért, hogy karácsonyi hangulatba kerüljünk.

A legkézenfekvőbb módja, hogy megújítsuk az ünnepet, ha egy uralkodó színt választunk a dekorációhoz. Ehhez a minimalisták kedvence, a fehér az ideális szín. Tiszta, modern, mégis lágy, álomszerű, és mivel a jéghez és a hóhoz kapcsoljuk, tökéletesen illik a téli ünnepekhez. Remek kontrasztot képez bármivel, és gyakorlatilag mindenféle otthonban beválik a tágas, egyterű lakástól a hagyományosabb családi házakig.

Az egyszínű dekoráció kulcsa az anyagok és árnyalatok változatossága. A legtágabb értelemben gondoljunk a fehérre – így palettánkon szerepelhet az ezüst, az ónszín és a gazdag bézs árnyalatok mozgalmas sora. Itt-ott egy kis aranyat is hozzáadhatunk, amennyiben inkább az óaranyat kedveljük a fényes, új aranyozással szemben. Szokatlan színű díszeket keressünk – például gyöngyházfényű vagy tollas karácsonyfadíszeket, galvanizált fém vagy áttetsző porcelánkiegészítőket és finom, kézzel készült üvegtárgyakat. Az igazán modern hatáshoz viszonylag minimálisra kell csökkentenünk a díszítést – egy nagy felületű ablakon nagyon hatásos a selyempapír hópelyhek zápora, míg a kandallón lógó fehér fényfüzér a megszokott növényi díszítés előtt tiszteleg.

Műhóval befújt fenyőágak képezik az alapzatát a gyertyákból és színjátszó üveggömbökből álló modern kompozíciónakGyertyacsoport: gyertyacsoport fémtartóban, színjátszó gömbökkel

Érdemes észben tartani, hogy gyakran a legegyszerűbb díszítőelemek a leghangsúlyosabbak. Egy nagy, fehér és ezüstszínű díszekkel teli tál lenyűgözően néz ki az asztalon vagy a nyitott kandallóban. Leghatásosabban a lágy, táncoló gyertyafény varázsol melegséget a hideg, minimalista lakásbelsőbe. A rengeteg pislákoló, fehér fényfüzérrel kombinált fehér díszek egy cseppnyi ezüsttel és arannyal ugyanolyan karácsonyi látványt nyújtanak, mint hagyományosabb társaik.

A villogó, fehér izzósor „jégcsapok” zuhataga nemcsak minimalista alternatívát kínál a hagyományos füzérrel szemben, de fel is dobja az üres kandallót

Fehér teríték: ez a fehér teríték az alkalmi jelleget vidámsággal ötvözi. Van ugyan egy kissé giccses „télicsodaország”-tónusa, ám az egyszerű edények és a limitált színpaletta kifinomulttá teszi.
(noklapjacafe.hu)
   szerző:: Gabcsika, at: 2007/12/18

tozo.hu © 2007 by Tozo.huMinden időpont GMT +2 alapján jelenik meg. A pontos idő 00:12.